top of page

Mit rontunk el a hálószobában - 1. LEGYEN FÉNY


Reggel felkelsz és úgy ébredsz mint mikor agyonvertek....erre egy jó kereskedő azt mondaná, hogy vegyél egy rendes matracot, mert az alvás fontos. Én meg azt mondom, hogy ez ennél bonyolultabb. Ha naponta ki kell lépned a komfortzónádból, mert a közvetlen környezeted nem hozzád igazodik, sajnos egy idő után elkezdesz te igazodni hozzá.

Vajon mi minden fordulhat elő egy hálószobában, ami miatt bosszankodsz és keserű a szájízed.

  1. A fény - ezzel kelsz, ezzel fekszel

  2. Kapcsolók és dugaljak - sose ott vannak, ahol kell

  3. Dekoráció vs. tárolás - hogyan tanuljunk meg együtt élni egy szekrénnyel

  4. A "függöny csak a végén lesz" buktatói

  5. Az ágy - helyzete és pszichológiája

  6. Radiátorok és fűtőtestek - a szükséges rossz

 

ELSŐKÉNT : LEGYEN FÉNY!

A szövegelés helyett inkább rögtön mutatom is mely helyzetek tudják megtépázni a hangulatod:

Van falikarod, szép, stílusos, csak épp nem tudsz olvasni mellette, mert nem oda világít, ahova szeretnéd?

Van az éjjeliszekrényen asztali lámpátok, de nem tudsz mellette olvasni, mert a párodat zavarja a fény?

Mennyezetről lelógó lámpát választottál az éjjeliszekrényhez, mert nagyon menő, de úgy ki kell hajolgatnod oldalra, ha olvasni akarsz, hogy kiesel az ágyból? Vagy épp nincs búrája, csinos, de káprázik a szemed tőle?

Nem látod jól a ruháidat a gardróbszekrényben, mikor kinyitod az ajtaját?

Van egy szép kép vagy dekoráció a falon, de nem tudod megfelelően megvilágítani?

A szexről ritkán beszélünk. De ezúttal beszéljünk: Nem akartok totál sötétben lenni, de gyertyákkal sem akarjátok felgyújtani a lakást, vízszintesben meg kiégeti a retinátokat a mennyezeti lámpa? ...vagy marad valahol egy régi asztali lámpa, amit utálsz?

Azt gondoltad, hogy egy több színben világító ledszalag majd hangulatossá teszi a szobát, de mégsem sikerült ezt elérned vele?

Biztosan lenne még pár extrém helyzet és mosolyra fakasztó hálószobatitok a világítás kapcsán.

Tedd fel magadnak mindig a kérdést, hogy mit mire használsz és türelemmel válaszd ki, hogy számodra hova, milyen lámpatest/világítási megoldás kell.

  • A hálóba jól jön némi hangulatvilágítás, de látod nem mindegy mennyi és hova.

  • Érdemes szabályozni (dimmelni) egyes izzókat, hogy a közérzetedhez igazítsd, vagy hogy épp tisztán láss, ha mondjuk takarítanod kell.

  • Bizonyos helyeken pedig jó ha van fókuszált direkt fényed, egyes olvasólámpák képesek kis szögben világítani, így valóban csak a betűket látod a könyvedben, a párod édesen alhat melletted. Ugyanígy jól elhelyezett spot lámpákkal kiemelheted a dekorációkat is a falon vagy a polcaidon.

Az ehhez hasonló, nagyobb konzolkarral rendelkező falikarok elég sok igényt kielégítenek és mostanában kifejezetten divatosak. Rugalmasan mozdíthatóak a fejek, a karok, a tölcsérszerű búrákkal pedig irányított és visszaverődő fényt is tudsz velük képezni, ha elfordítod a fejeket. De ez csupán példa annak, aki szereti a multifunkciós megoldásokat.

Vagyis láthatod, hogy a magazinokban bemutatott példák is csak akkor működnek jól, ha hozzá gondolod a használóját. Minden otthon személyre szabott és egyedi. Ettől csodálatos a tervezés ! :)

AKTUÁLIS CIKKEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK

bottom of page