top of page

Deauville - lakberendezés a csíkok városából

Mikor becsukom a szemem, tisztán látom magam előtt a tengerpartot, pedig nem ma volt, mikor Deauville-ban jártam. Gabi barátnőmmel teljes nekifutással rohantunk bele a nem túl meleg, sötét színű normandiai homokba. Aznap az ottani hűs nyarakhoz képest kifejezetten meleg volt. Emlékszem, ahogy megpróbáltam elképzelni a 100 évvel ezelőtti sétáló embereket. Azt a pillanatot, amikor Coco Chanel a parton andalogva felfedezi a halászok ruháinak csíkos mintájában a tökéletességet és egy vadonatúj világlátás indul el az európai divatban, ami a lakberendezésre is hatott, nagyon erősen.


Ehhez hasonló érzés, ami most belengi a mindennapokat. Megfeszített fonal a tenni akarás, közben pedig ott a nyár utáni nosztalgikus ábrándozás. Ez a szokatlan érzés valahogy ezt a hűs, sziklás tengerparti vidéket juttatja eszembe. Normandia eleganciája egészen más, mint a Francia Riviéra fülledtsége. Deauville és Trouville kifinomult csíkos világa -  maga a változás tökéletes pillanata.


Az 1800-as évektől kezdve a város vezetői elég nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy egy exkluzív üdülővárost, mai nyelven szólva resortot hozzanak létre itt.


Szépen lassan az angolok és franciák kedvenc üdülővidéke lett. Yacht kikötő, hotel, kaszinó, divatszalonok nyíltak. Bár a háborúk jelentős nyomokat hagytak Normandiában, a régi idők hangulatát megőrizte a város.


Ebből a tengerparti eleganciából táplálkozik az a lakberendezési stílus, amit ma Coastal Style-nal hívunk. Nálunk nem kifejezetten jellemző, hiszen tengerből az egyenlegünk éppen nulla. Viszont nagyon jól lehet belőle inspirálódni, főleg ha mondjuk egy Balaton parti új építésű modern és elegáns lakás tervezéséről van szó.


Mutatom, hogy én milyen hangulatúnak képzelem a Normandia inspirálta exkluzív balatoni lakásomat.Nálunk ez a stílus nem kifejezetten jellemző, nem véletlen, egész más a környezet nálunk. Ott nedves nyár, enyhe tél, osztott fa ablaktáblák, spaletták, fonott kötelek, olajlámpa, tenger élőlényeiből készült dekorációk, szép egyszerű minták és vonalak. De ez ugye nem rettent el minket attól, hogy legyen egy Deauville-i stílusú nyaralók, nem?


TUTI TIPP:

Ha egyszerű és nagyszerűre vágytok ebben a tengerparti stílusban, használjatok lambériát. Kékre vagy fehérre festve csodát tesz egy standard lakásban is. A kék-fehér mellé némi kötél vagy gyékény, egy szép zöld növény, és szinte készen is vagyunk.


Már csak hozzá kell gondolni az ággyal szembeni kilátást, némi a Balaton-felvidéki hegyoldalt, vagy épp a távolból elősejlő Balatonboglári gömbkilátót.


És bizony, a díszléceket se felejtsétek!

コメント


AKTUÁLIS CIKKEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK

bottom of page